1387 Views

Satser på en framtid til sjøs

FRØYA: -Fremtiden er på havet, det gir mange muligheter for utdanning og jobb. Det konstaterer Herbjørn (16) ved Guri Kunna vgs.

Oktober 17, 2022
Skolen har seks småbåter og fiskebåten Fru Inger som benyttes til opplæring i fi ske, båtførerprøve og manøvrering. FOTO: ALF FAGERHEIM
Skolen har seks småbåter og fiskebåten Fru Inger som benyttes til opplæring i fi ske, båtførerprøve og manøvrering. FOTO: ALF FAGERHEIM
Skrevet av:

ALF FAGERHEIM

De er tidlig oppe og ute på sjøen, elevene på VG1 Naturbruk ved Guri Kunna videregående skole. Teinene som var satt dagen i forveien skal dras, og dagens krabbefangst er ikke så aller verst. Litt torsk bestod fangsten også av.

Foredling av fangst

Elevene får ikke bare opplæring i bruk av ulike redskaper, som teiner, garn og line, men også i hvordan fiskene skal behandles etter fangst. Sløying og enkel videreforedling står også på timeplanen. Dagens krabber kokes og tilberedes tillunsj, mens torsken blir fiskefarse og fiskekaker.

En viktig del av opplæringen er foredling av sjømaten elevene fisker selv. Det handler om videreføring av håndverk til nye generasjoner, enten det er produksjon av fiskefarse, saltfisk, klippfisk, tørrfi sk eller røyking av fisk.

Elevene får prøvd seg på krabbefiske med skolebåten Fru Inger
Elevene får prøvd seg på krabbefiske med skolebåten Fru Inger

Stortrives

To av elevene som startet på naturbruk i høst er Herbjørn Nordaune (Fosen, 16) og Henny Skavhaug (Nordkapp, 16). Begge stortrives på skolen og skryter av fasilitetene og læremiljøet.

-Skolen er bra utstyrt med egne småbåter og egen fiskebåt, fine lokaler og dyktige lærere. De skal ha kred for å være engasjert og villig til å gjøre undervisningen interessant, sier de to.

-Vi får dessuten mange bra tilbud og kurs gjennom skolen, blant annet IMO50 og båtførerprøven i år. Så har vi praksis en dag i uka, og det er interessant å se sammenhengen mellom teori og praksis, legger Herbjørn til. Han har veien videre klart etter førsteåret på naturbruk.

-Jeg har bestandig hatt interesse for sjøen og fiskeri, og skal videre på fiske og fangst.

Jeg ønsker meg på større båter, enten ringnot eller trål, men det er mange attraktive muligheter, god lønn og gode turnusordninger, sier Herbjørn. Helt fremmed for fisket er han heller ikke med en far som har egen sjark og driver garnfiske.

-Jeg har fått være med et par sommersesonger på fiske og syntes det var spennende.

Foredling av fangsten er en viktig del av opplæringen på VG1 naturbruk og  ske og fangst.  Her lærer de å skjære filet, som skal bruks til fiskefarse. FOTO: ALF FAGERHEIM.
Foredling av fangsten er en viktig del av opplæringen på VG1 naturbruk og ske og fangst. Her lærer de å skjære filet, som skal bruks til fiskefarse. FOTO: ALF FAGERHEIM.

Har veien klar

-Jeg ser virkelig frem til skoletiden her, forteller Henny. Hun er vokst opp i Nordkapp kommune. Men med en far boende på Sistranda valgte hun å flytte hit for å søke skoleplass på Guri Kunna vgs.

-Jeg glad i sjøen og fiske, og har vært med besteforeldre, faren og onkelen min på fiske. På ungdomsskolen var jeg også utplassert på fiskebåt, forteller Henny. Hun tenker å ta påbygningsfag i læretiden for å kunne studere videre etterpå.

-Ja, jeg tenker å studere nautikk for å bli styrmann og skipper. Helst vil jeg på tråler eller servicebåt, men er usikker. Det er enda lenge til. Selv om det er langt frem til læretiden og fagbrev har de det likevel i bakhodet.

-Det gjelder å gjøre et bra inntrykk under praksis, ha god orden og oppførsel. Fraværet er også viktig å passe på når man skal søke læreplass. Fremtiden er uansett på havet, det gir mange muligheter for utdanning og jobb, sier Herbjørn.

Skolen har seks småbåter som også benyttes under opplæringen, både til fiske og manøvrering.
Skolen har seks småbåter som også benyttes under opplæringen, både til fiske og manøvrering.

Gode fasiliteter

Skolen ligger sentralt til på Sistranda på Frøya. Med kort vei ned til havneanlegget der skolens egen fiskebåt, Fru Inger og seks mindre åpne skolebåter, ligger. Her er de også i gang med å bygge om lokaler til nye store produksjonslokaler for sjømat, samt et eget utsalg, som skal stå klar til våren.

De blå fagene ved skolen er svært populære. Hele 50 elever fikk dette skoleåret plass på VG1 Naturbruk ved skolen. Elevene er fordelt på fem klasser slik at opplæringen blir best mulig. På VG2 Akvakultur og Fiske og fangst er det henholdsvis 42 og 14 elever. Skolen har også 14 elever på VG1 Restaurant og matfag, og seks elever på VG2 Kokk og servitør.

Maritim kokk

-Velger man kokk og servitør har man mulighet å ta læretiden som maritim kokk til sjøs, dersom man ser for seg en karriere på båt. Mulighetene her er mange, sier fagleder ved Guri Kunna vgs, Martin Sæther. Han legger til at skolen kan legge til rette for praksis på båt i løpet av VG2-året, samt at de får gjennomføre sikkerhetskurs for sjøfolk (IMO50).

-Vi tilbyr også faget matproduksjon på VG2. Det er en utdanning som gir grunnleggende kunnskaper i matproduksjon også innen sjømat. Vi har sjømatnæringen i regionen med oss med tanke på praksisplasser og læreplasser, og det er gode muligheter for jobb etter læretiden, forteller Sæther.

-Vi ser at søkertallene til distriktskolene går ned, og da er det viktig å kunne tilby studier som er relevant for næringslivet her. Dette er en linje vi ønsker satse på fremover fordi det gir gode muligheter for jobb etter læretiden, enten innen lakseforedling, fiskeforedling eller annen prosessindustri.

Henny Skavhaug og Herbjørn Nordaune stortrives på skolen på Frøya. De er klar for et liv til sjøs når utdanningen er ferdig. FOTO: ALF FAGERHEIM.
Henny Skavhaug og Herbjørn Nordaune stortrives på skolen på Frøya. De er klar for et liv til sjøs når utdanningen er ferdig. FOTO: ALF FAGERHEIM.